Kulturkrönikor

"No culture can live if it attempts to be exclusive" 

Mahatma Gandi

Från integration till inkludering

Här delar vi med oss av tips, idéer och historier som behandlar kulturkrockar, kulturmöten, mångkulturellt ledarskap och integration vs inkludering. Vi som skriver har själva integrerats i en annorlunda kultur.  Madeleine som svenska mötte den arabiska kulturen,  Qingyin som kinesiska mötte den svenska kulturen och Sarah som bor i Tunisien och är född och uppvuxen av en svensk/arabisk/muslimsk familj. Alla har vi lyckats bli "både och och varken eller". Vi har uppnått det tredje kulturella stadiet, det vill säga interkulturell intelligens, där man blir lyhörd för kulturella nyanser, får förståelse för andras perspektiv. Men även förmågan att bygga meningsfulla kontakter både privat och professionellt. Vilket gjort det möjligt för oss att navigera i komplexa interkulturella interaktioner med lätthet och känslighet. Men det tog tid, energi och skapade irritation på vägen.


Styrkor ligger i skillnader inte i likheter

Stephen Covey

Bilden visar Madeleine som är interkulturell expert på Xena Consulting i mångkulturellt ledarskap, kulturell inkludering

Integrationsprocessen tog tid, självklart! En viktig del som förenklade min integration och som ofta skiljer sig från en person med arabiskt ursprung som lever i Sverige var att jag dels flyttade med min tunisiske man och fick hans familj på köpet och dels för att det var lätt att få arabiska vänner. Ganska snabbt kände jag mig inkluderad.  

Det tog tid men efterhand blev jag "både och" för jag kunde koderna både i Sverige och Tunisien och "varken eller" för jag hade ju givit upp delar av mina "gamla" värderingar och införlivat "nya". Samtidigt kunde jag inte accepterat allt i den nya kulturen. Trots svårigheter fick jag så småningom på något vis en sorts harmoni och värderingsbalans i min vardag. 

Sedan jag kom tillbaka till Sverige efter att ha bott i Tunisien i över 20 år har jag många gånger funderat på när jag egentligen blev integrerad i den tunisisk, arabisk, muslimska kulturen och hur det gick till. Jag tror att någonstans då jag började känna mig "både och och varken eller" var jag integrerad.

Av Madeleine Eriksson

Ritad bild i svart vitt symboliserar kulturkrockar, inkludering, kulturmöten och mångkulturellt ledarskap

När blir man egentligen integrerad i en ny kultur?
Hur går det till att integrera sig? Kan man bli integrerad utan att känna sig inkluderad? Kan alla integrera sig? Vill alla integrera sig? Är det så att man blir integrerad och byter identitet eller är det en känsla av att våga ifrågasätta sina värderingar och hitta en mix som passar just dig? Har alla förmågan att ifrågasätta sin egen kultur och sina värderingar? Om jag inte umgås med någon i den nya kulturen, kan jag då få förståelse för kulturens koder?Förändring kan bestå av en omställning på en arbetsplats som för vissa individer kan kännas svår medan andra är mer förändringsvilliga. 

Integration är en förändring men mer omvälvande eftersom det handlar om stora omställningar då man flyttar från en kultur till en annan.

Målet med en integration bör alltid vara inkludering i den nya kulturella omgivningen såväl språkligt som värderingsmässigt. Vid en förändringsprocess är resultatet dels beroende på individens förändringsförmåga och dels på omgivningens förhållningssätt.

Kulturanpassat ledarskap är kvinnans öga på bilden förstoras i vattenglaset då hon byter kulturellt perspektiv

Ledarskapspreferenser skiftar mellan olika kulturer
När en ledare från den svenska kulturen möter en medarbetare från en hierarkisk kultur kommer ledarskapet att utsättas för prov och behöva anpassas. Man försöker validera och förstå vilken typ av ledare medarbetaren behöver för att därifrån kulturanpassa sin ledarskapsstrategi i takt med medarbetarens utveckling vad gäller kompetens, kunskap, värderingar, motivation och ledarskapspreferenser. 

Medarbetare från en hierarkisk och kollektiv kultur kommer troligtvis att föredra en ledare med högt maktdistans- och kollektivtindex. Där ledaren pekar med hela handen och samtidigt fokuserar på att vara en självskyddande, human och familjär ledare. För att en mångkulturell och mångreligiös arbetsplats ska ge mervärde behöver du kunna kulturanpassa ditt ledarskap. 


En tydlig kulturell policy boostar ledaren  

Det är svårt för dig som ledare att tänka om och att börja där din medarbetare befinner sig men är vinstgivande i förlängningen. Observera att anpassa innebär absolut inte att företagets värderingar, policy och uppsatta mål är åsidosatta. Tvärtom, är det alltid de som är utgångspunkten och som ska användas som ledstjärnor. Genom att hitta din medarbetare var denne befinner sig kommer du med policyn som utgångspunkt att föra vederbörande dit som fungerar bäst för ert samarbetetan, utan att förlora vinsten med era kulturella olikheter. 

Bild visar olika färger som möts som i kulturmötet på en mångkulturell arbetsplats. Lösning är interkulturell kompetens

När du som medarbetare sitter i ett mångkulturellt kundmöte kan du i vissa situationer känna dig ensam och utsatt, särskilt om du inte känner kunden och om det skulle uppstå en konfliktfylld situation. I dessa sammanhang finns det flera faktorer som är avgörande, som att man har en ledare som står på din sida, att alla kollegor gör lika och att ni har kunskap om hur man hanterar konflikter i olika kulturer. 

Det är din ledare som sätter igång kompetensbyggande med utbildningar kring kulturverktyget både för sin egen del och för dig som medarbetare. Ni kommer tillsammans att räta ut frågetecken kring vad som ingår i uppdraget, hur ni ska hantera olika situationer på ett enhetligt sätt, vilka kulturkrockar ni upplever att ni har på arbetsplatsen etc.

Din ledare och högsta chef måste vilja och våga visa vägen, ta svåra beslut, ge personalen uppbackning och assistera i genomförandet. Om inte blir det svårt för dig som anställd att utföra ditt arbete. Alla behöver känna sig trygga i att ledaren står på deras sida i kundmötet.

En annan viktig faktor är att om ni bemöter era kunder (i termen kunder ingår här även patienter, elever, arbetssökande etc) olika kan det uppstå konflikter mellan er internt samtidigt som kunden kan utnyttja situationen. Om det exempelvis förekommer en ”snäll” och en ”elak” tjänsteman är risken stor att en kund från en kultur med högt maktdistansindex att utnyttja tomrummet till sin fördel. Det blir således ALLAS ansvar att ALLA gör lika

Vi hjälper er att gemensamt diskutera fram ett samstämmigt bemötande för att förebygga konflikter och skapa en tryggare arbetsplats för dig som medarbetare.

Som bilden där en mångkulturell ledare motar bort foten behöver interkulturella ledare kunskap för att klara av kulturkrockar

Kulturella olikheter kan vara frustrerande och irriterande för alla parter
En mångkulturell inkluderande arbetsplats kräver ett helt nytt tänkande och mer kunskap. Om man inte vet hur man ska hantera en sådan miljö kan det ge upphov till en missgynnsam företagskultur. Vilket i förlängningen kan innebära skillnad mellan vinst och förlust.

Som ledare blir du den viktigaste länken för att skapa en inkluderande mångkulturell miljö  
Såväl på arbetsplatsen som i mångkulturella kundmöten blir din roll som ledare avgörande. Vissa arbetsgivare och ledare vet hur de kan dra nytta av kulturella olikheter medan andra har svårigheter att hantera situationen. Att förvandla en mångkulturell miljö till en inkluderande arbetsplats kräver tid och tålamod men resultatet ger ökad dynamik, kreativitet, konkurrenskraft och trivsel. 

Att som ledare våga och vilja ompröva sina ställningstaganden och sitt ledarskap
Mångkulturella ledare står inför komplexa situationer där utgångspunkten är att kulturella skillnader finns i allt. Som i hur vi löser konflikter, vad vi motiveras av, hur vi behöver ledas i en förändring, vårt sätt att kommunicera, hur vi uppfattar ett ledarskap, vilken typ av ledare vi föredrar m.m. 

Exempel på ledarpreferenser i olika kulturer
I den svenska kulturen föredrar anställda en ledare som ger dem möjlighet att ta egna initiativ, ha olika åsikter och eget ansvar. Man föredrar jämlika arbetsplatser, delaktighet i beslutstagande och en ledare istället för en chef. Varje medarbetare får i princip en arbetsbeskrivning, vet vad som förväntas och tar själv stort ansvar. 

I hierarkiska kulturer som den arabiska, afrikanska och kinesiska föredrar man en chef som pekar med hela handen, som har ensamrätt, är oberoende och unik i sitt bestämmande. Ansvars positioner ger inflytande, status, prestige och makt är en självklarhet i denna typ av "chefsskap". Det är ett statusförstärkande, självcentrerat och procedurinriktat ledarskap. Det finns tydliga regler, procedurer och hög förutsägbarhet. Något som kan kännas obekvämt för den svenska medarbetare och ledare men tryggt för anställda från den arabisk/muslimska kulturen. 

På bilden har mannen många grenar att tänka på i sitt mångkulturella arbeta att skapa en inkluderande kulturell arbetsplats

Forskning har visat att företag som aktivt jobbar med inkludering växer tre gånger snabbare, sett till intäkter, än de som inte arbetade med inkludering. Arbetsplatser med (kulturell) mångfald visade sig också ha:
2 x större möjlighet att nå uppsatta mål.
3 x större sannolikhet att vara hög presterande.
6 x större chans att vara innovativa och smidiga.
8 x större utsikt att lyckas uppnå bättre resultat.

Bilden visar huvuden som kulturkrockar men som blir till kreativa vinstgivande kulturmöten med våra kulturella föreläsningar

One of the biggest mistake we make is to assume that other people think the way we think!


När du jobbar målmedvetet med att öka din självinsikt om dina egna värderingar, så påverkar det din internationella framgång i de flesta sammanhang som förhandling, försäljning, ledarskap, till konflikthantering och val av kulturellt betingade motivationsfaktorer, med mera.

Afrikansk man på bilden vänder huvudet och får en idé hur lösa en kulturkrock på ett mångkulturellt företag med kulturkunskap

För att förbättra sammanhållningen skulle de anställda med helsvensk bakgrund bjuda hem kollegor med annan etnisk bakgrund på julafton.

Efter en stunds funderande kom hon fram till att poängen med mångkultur är ju faktiskt att alla inte har samma kultur!

Det kan faktiskt vara riktigt bra att hela personalstyrkan inte tar ledigt för att fira jul eftersom man då slipper låta produktionen ligga nere.

Den vita fågeln symboliserar resan mot mångkulturellt ledarskap på en mångkulturell arbetsplats utan dyra kulturkrockar

Fredrik som haft chefsposter i utlandet under många år uttryckte sig så här: "Att nå det uppsatta målet är syftet och utgångspunkten för företaget. Målet måste vara extremt tydligt, mätbart och realistiskt speciellt i en mångkulturell miljö.


Det som är enormt inspirerande och utvecklande med mångkultur är att man får till sig många olika sätt att välja väg mot det uppsatta målet.

Att nå målet var för mig det viktigaste medan för en del chefer var vägen till målet lika viktig som målet i sig. För mig som ledare handlade det om att lyssna på mina medarbetare, jag försökte förstå mitt team, deras olika styrkor, kapacitet och svagheter för att använda och effektivisera varje unik medarbetare." I resan mot en mångkulturell gruppdynamik måste man vara öppen för andras förslag, idéer och åsikter. Om man är flexibel och öppen för andra synsätt och olikheter uppmuntras man att ta till sig nya kreativa problemlösningsstrategier.


Allt är baserat på att man inte bara vågar och vill acceptera nya idéer utan att man även undviker negativa kommentarer samt är optimistisk, nyfiken, tolerant och intresserad av andras tankar och åsikter

Ögat med stängsel som någon försöker komma förbi är din vilja att komma ifrån dina kulturella fördomar och linser. Perspektiv

Vi ser allt genom en "kulturell lins" som vi utgår från och anser vara det enda rätta. 

Men när du jobbar målmedvetet med att öka din självinsikt om dina egna värderingar och den egna kulturen så påverkar det din kulturella framgång vad gäller allt, från förhandling,
försäljning, ledarskap, till konflikthantering och val av kulturellt betingade motivationsfaktorer, med mera?

Interkulturell marknadsföring är som spegeln i bilden där man tror att andra ser det du ser. Kulturell medvetenhet ger vinst

Det är nästan omöjligt att leva i dagens samhälle utan att interagera med någon från en annan kultur. Dessa kulturmöten kan ge oss möjlighet att lära av andra, uppskatta våra olikheter och utveckla våra perspektiv.

Tyvärr resulterar många av dessa möten i missförstånd och kulturkrockar som istället skapar barriärer. Oförmåga och ovilja att respektera och uppskatta kulturella olikheter kan påverka våra personliga liv och våra företag negativt.

Att nå ut med sitt företags erbjudanden internationellt innebär att interagera med en kulturellt mångfaldig publik.

Grunden för all marknadsföring innebär att förstå kundernas behov för att bättre kunna tillfredsställa dem. När man expanderar sin verksamhet på den internationella marknaden blir det avgörande att förstå kulturella aspekter relaterade till kunden, dess konsumtion och inköpsprocess.

Bilder, symboler, färger och former har olika betydelse i olika kulturer, samtidigt skapar olika marknader sina egna regler och spelregler. Lägg därtill att varje region har särskilda beteendenormer, uppföranderegler, specifika attityder, olika kommunikationssätt, språk och vanor inser man vikten av att bygga en marknadsstrategi som tar hänsyn till kulturell mångfald.

Ett utmärkt exempel på en lyckad marknadsstrategi är en välkänd amerikansk läsk som idag har tagit fram över 100 smaker av en enda produkt, som de nu säljer runt om i världen. Å andra sidan kan ett inter kulturellt misstag leda till minskade försäljningssiffror och stora förluster. Det hände ett läkemedelföretag då de gick in på en asiatisk marknad med en vit vitamindroppe. Det visade sig nämligen att vitt symboliserar döden i vissa delar av Asien och för kunderna kunde dropparna självklart inte förknippas med ett hälsosamt liv.

Dessa exempel visar på vikten av att vara medveten om kulturell mångfald, skaffa kunskap, analysera och planera innan man expandera internationellt. Med interkulturell marknadsföring, försäljning och kommunikation ökar chanserna för framgång och kommer att bli nyckeln till internationell framgång, särskilt för små och medelstora företag.

Av nunnan på bilden röker förstår man att kultur påverkar religion och tvärtom. Mångkulturella/mångreligiösa arbetsplatser

Hundratals studier har visat hur religiösa övertygelser formar en individs värderingar och kultur. Så när man talar om mångkultur bör man ta med i beräkningen religionens inflytande på kultur som en inkluderad del i begreppet kultur.

Alla parter i mångkulturella verksamheter arbetar i kunskapsmässigt, socialt och emotionellt mycket komplexa miljöer där man snabbt måste kunna analysera och bearbeta information, känslor, attityder, motstridiga värderingar, dra slutsatser och göra inventioner samt planera åtgärder. 

Verksamheten blir  således mer oförutsägbar, komplex, motsägelsefull och svårare att kontrollera men rätt styrd når du enorma konkurrensfördelar.

Bilden med mycket folk med långa men olika ben symboliserar kulturella kontraster inom länder. Förstå med kulturell kompetens

OBSERVERA – det finns inte EN Europeisk, Afrikansk, Kinesisk, Arabisk eller Muslimsk kultur.

Det finns stora kontraster mellan länderna speciellt inom den arabiska och muslimska kulturen. Något som leder till att stora kulturkrockar uppstår både mellan och inom de olika länderna och muslimska kulturen!

Var således uppmärksam på att du inte möter en arabisk/muslimsk/afrikansk/kinesisk kultur utan en individ från någon av dessa kulturer.

På mångkultuella arbetsplatser finns, som på bilden av kvinnan i flera lager, av kulturer. Inkluderande arbetsplats ger vinst

Förutom kunskap får ni även:

  • En attraktiv arbetsplats med nöjda medarbetare.
  • Acceptans och förståelse för olika värderingsgrunder som förbättrar samarbetet och gruppdynamiken.
  • Ökad kreativitet med en mer varierad uppsättning av lösningar på specifika problem.
  • Minskad rasism som resulterar i att man får till sig nya kulturella insikter.

Ökad självinsikt om dina egna värderingar
När du jobbar målmedvetet med att öka din självinsikt om dina egna värderingar, så påverkar det din internationella framgång i de flesta sammanhang som förhandling,
försäljning, ledarskap, till konflikthantering och val av kulturellt betingade motivationsfaktorer, med mera?


Vinstgivande möten istället för dyra kulturkrockar
Kulturella olikheter kan innebära frustration och irritation för alla parter och kan i förlängningen innebära en missgynnsam företagskultur. För företaget kan det innebära skillnad mellan vinst och förlust om man inte förstår personalens sätt att agera och kommunicera.

Inkluderande mångkulturella arbetsplatser är som mannens huvud på bilden fylld med vackra idéer. Kulturell dynamik ger vinst

Mångkulturell dynamik i kundmötet och på arbetsplatsen kännetecknas av en arbetskultur som är öppen för olika idéer, flexibel och förändringsbenägen. Ordet dynamisk är motsatsen till statisk och kännetecknas av kraftspel eller av en helt eller delvis oförutsägbar förändring. Ordet dynamisk är en synonym till föränderlig och spännande.

Gruppdynamik är samspelet mellan individerna i gruppen som kommer att avgöra om det blir en positiv eller negativ arbetsmiljö. Faktorer som påverkar dynamiken positivt är teambuilding, arbetsglädje, kreativitet, tillit, konflikthantering och delaktighet. Klarar man det kommer man att kunna tillvarata de kulturella olikheterna på arbetsplatsen och i förlängningen skapa en initiativrik miljö som har förmågan att känna av, identifiera och utnyttja möjligheter. 

Ett arbetssätt som ger en smidig, flexibel, snabb och lättrörlig miljö.
När individer möts i en dynamisk mångkulturell miljö öppnar de upp för ett initiativrikt mindset och får en mer välkomnande inställning till kulturella skillnader, utmaningar, är uthålligare när de möter motgångar och ser kritik som en chans att lära sig mer. 

Andra framgångsfaktorer är:
Ett bredare utbud av kunskaper.
En attraktiv arbetsplats med nöjda medarbetare.
Acceptans och förståelse för olika värderings grunder som förbättrar s
Ökad kreativitet med en mer varierad uppsättning av lösningar på specifika problem. 
Minskad rasism som resulterar i att man får till sig nya kulturella insikter.

Ett dynamiskt mångkulturellt samarbete ger också ett bredare spektrum av perspektiv vilket i sig höjer dynamiken i diskussionerna till en högre kreativ och intellektuell nivå. För att lyckas krävs det förutom ett kulturanpassat ledarskap även att företaget och ledaren pushar för

”TILLÅTANDE OCH RESPEKTFULLA DISKUSSIONER MED HÖGT I TAK, UTAN KONSEKVENSER FÖR AVVIKANDE ÅSIKTER”

I en interkulturell konflikt tar man, som mannen på bilden, av sin mask för att byta perspektiv. Interkulturell kompetens

Att lösa en konflikt i allmänhet både privat och på jobbet kan vara ytterst svårt att hantera och kan ställa till med en hel del problem. Tänk er då att lägga till ytterligare en dimension - olika kulturella bakgrunder. Hur gör man då? Fungerar konflikter på samma sätt i alla kulturer? Går det att använda samma konflikthanteringsmetoder och verktyg? 

Kulturella konflikter brukar uppstå av två huvudsakliga skäl:
 
Vi litar på stereotyper som ofta är nedvärderande, exempelvis att araber aldrig passar tiden. Detta kan leda till felaktiga förväntningar om motpartens beteende samt till dyrbara missuppfattningar. Var alltid uppmärksam på att analysera dina egna slentrianmässiga uppfattningar och på att aldrig anta kulturella stereotyper i ditt sätt att tänka och agera.

Vi har tendens att tolka andras beteenden, värderingar och övertygelser genom linsen av vår egen kultur. För att övervinna denna tendens är det viktigt att lära sig så mycket man kan om den andra partens kultur.

De konfliktverktyg vi är vana vid utgår exempelvis från att vi kan sätta det egna beteendet i perspektiv, analysera vad som egentligen är problematiken i konflikten, vara ärlig när man uttrycker sina känslor och be om ursäkt  Det är inte alls säkert att man klarar av det i den arabiska och muslimska kulturen. Det är därför viktigt att först förstå hur våra olika värderingar influerar kulturmötet för att därefter försöka handskas med både kulturkrock och konflikt.

Ett annat exempel är att i den svenska konflikthanteringsstilen kanske man väljer att hantera en konflikt genom att undvika den. Andra sätt är att man försöker anpassa sig och visa stor omsorg om den andra partens intressen men negligerar de egna. Kompromissande är också vanligt i en svensk konfliktsituation.

I den arabisk/muslimsk kulturen däremot föredrar man troligen att hantera konflikten med kamp för att endast tillgodose det egna intresset. När de bägge stilarna möts blir det svårt att hitta en lösning.

Vid kulturkrockar gör man som ansiktet på bilden byter perspektiv, utmanar sina perspektiv och får interkulturell kompetens

Det bästa sättet att undvika svåra kulturkrockar är att umgås och bli vänner. När olikheter möts behöver vi, oavsett kulturell bakgrund, vara nyfikna på varandra och "våga utmana våra fördomar. När vi är vänner motiveras vi att byta perspektiv samt se bakom våra olikheter och våra förutfattade meningar, vilket inte alltid är lätt men möjligt och nödvändigt.

Att genomgå en förändring, att tänka om, tänka nytt är utmanande! Det är enklare att fortsätta i invanda mönster som känns tryggt. En trygghet som minskar vår förmåga att mötas över kulturella gränser, och som istället innebär att vi fastnar i våra förutfattade meningar vilka influera kulturmötet negativt. 

Tillåtande, nyanserade och respektfulla samtal med högt i tak är en annan förutsättning i kulturmötet då det medför att samspelet förenklas. Först då vi är vänner som samtalar öppet med varandra kan vi maximerar nyttan av våra olikheter, och förvandla kulturkrockar till lyckade kulturmöten som ger mervärde.

Inkluderande mångkulturella företag är som blomman på bilden, en bomb av färger som ger bättre affärsresultat.

Inkluderande arbetsplatser har bättre affärsresultat. En tydlig vision och strategi för mångfald och inkludering hjälper organisationen att skapa en arbetsmiljö där medarbetare känner sig motiverade, engagerade och produktiva, vilket i sin tur kan leda till ökade intäkter och lönsamhet.

På en mångkulturell och mångreligiös arbetsplats behöver HR-medarbetare tänka och agera på ett sätt som främjar inkludering, respekt och jämlikhet för alla medarbetare. Att ha en tydlig vision och strategi för mångfald och inkludering inom organisationen är är en viktig grund och utgångspunkt av flera skäl
 
Det ger organisationen en riktning att sträva efter när det gäller mångfald och inkludering. Det definierar organisationens övergripande mål och värderingar och hjälper till att skapa en enhetlig och sammanhållen strategi för att uppnå dem.
 

Tydlig mångkulturell strategi och vision ger många fördelar
Genom att kommunicera en tydlig vision och strategi för mångfald och inkludering kan organisationen engagera medarbetare och ledare på alla nivåer. Det skapar både trygghet och förståelse för varför mångfald och inkludering är viktigt och hjälper till att skapa en kultur där alla känner sig delaktiga och värdefulla.

En tydlig mångkulturell anställsningsstrategi kan hjälpa organisationen att attrahera och behålla talanger från olika bakgrunder och erfarenheter. Men också att  Genom att visa ett åtagande för mångfald och inkludering blir organisationen mer attraktiv för olika kandidater och bidrar till att bygga en diversifierad arbetsstyrka.

Mångfald och inkludering främjar innovation och kreativitet genom att ge olika perspektiv och idéer. En tydlig vision och strategi uppmuntrar till att dela och utveckla olika tankesätt och erfarenheter, vilket kan leda till ökad innovation och bättre problemlösning.

Två träd formade som två kvinnor som pratar visar att språk och kultur påverkar varandra. Interkulturell kommunikation

Kultur överförs socialt från generation till generation och återfinns i ett samhälles levnadssätt, dess beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, ledarstil, grupparbetsteknik, marknadsföring, säljteknik, konflikthantering, normer, lagar men även moraliska system som trossystem med mera. Kultur och värderingar omfattar mer eller mindre alla aspekter i våra liv och skiljer en grupp från en annan.

Kvinnan sitter och funderar om integration är att ha ett jobb. Månkulturell kommunikation, mångkulturellt ledarskap

För en tid sedan var jag i en värmländsk kommun och föreläste för kommunchefer och politiker som ville utveckla en integrationsstrategi i kommunen.

Jag gick igenom värderingar, perspektivbyten, mångkulturell medvetenhet och risken att fastna i sin integrationsprocess utan att klara av att komma vidare. Därefter blev det gruppindelning och diskussion med utgångspunkt från förmiddagens verktyg. Målet var att utveckla sitt tankemönster för att både kunna öka sin kulturella medvetenhet och klara av att bättre bemöta kulturkrockar. Utgångspunkten i utvecklingen av tankemönstret är följande:

SE och uppmärksamma sin egen kultur och sina egna värderingar.
FÖRSTÅ andra individers kultur och värderingar. Byta perspektiv och titta på den egna kulturen med den andra personens "kulturella" ögon.
BEMÖTA situationen med utgångspunkt från att "hjälpa och inte stjälpa" personens integrationsprocess.

Vad är integration var den första frågeställningen som togs upp. Så här lät diskussionen: 

  • Integration är att ha ett jobb, tyckte några
  • Är det tillräckligt, undrade jag?

I efterföljande diskussion kom olika åsikter kring temat fram. Efter en stund frågade jag "Varför betyder integration att ha ett jobb för oss i Sverige? De som kommer hit har de samma utgångspunkt? Varför har vi börjat använda begreppet integration som om det är lika med att ha ett arbete?"

Nedan intressanta tankar kom upp i diskussionen som följde:           

  • Vi behöver arbetskraft därför blir det viktigt för oss att de som kommer hit snabbt kommer in i arbetslivet. Det är därför integration blivit lika med att ha ett jobb.
  • I Sverige definieras vi efter vad vi gör och inte vem vi är vilket gör att ha ett arbete blir viktigt för var och en av oss som bor här.                                                                                       
  • Vissa som kommer till Sverige har aldrig haft ett arbete. Ofta handlar det om kvinnor som kanske levt på landsbygden, är analfabeter och som har tagit hand om hemmet. Om då integration bara är att ha ett arbete skulle det innebära att de aldrig kommer att integrera sig? Behöver det vara så? Hur blir det då med hennes barn och deras integration?

Vi fortsatte med att försöka förstå vad det är i vårt svenska synsätt som styr våra värderingar kring just vikten av att arbeta. I resonemanget kom vi fram till att vi identifierar oss med vad vi arbetar med dvs vad vi gör och inte vad vi är. Vilket vi härledde till att vi är ett individualistiskt samhälle (referens Geert Hofstedes cultural dimensions).

Vi får självförtroende, självkänsla och känsla av sammanhang tack vare vårt arbete.

När vi bytte perspektiv och försökte förstå vad som styr den arabiska kulturen insåg vi att deras värderingar ligger på helt andra sidan av denna kulturella dimension dvs de är oftast kollektiva länder samtidigt som de är nutidskulturer. Detta innebär att man lägger tonvikten på familjen, relationer, umgänge samt lever i nuet där man har all tid i världen. I en nutidskultur planerar man inte på samma sätt som i en framtidskultur. 

Att umgås och livnära relationer är då grunden som ger självkänsla, självförtroende och känslan av att leva i ett sammanhang.

Innebär det då att när någon från en sådan kultur som kommer till vår framtids- och individualistiska kultur integreras genom att arbeta? Troligtvis inte! Det kommer att saknas något.

Här inflikade jag följande: Integrering inom samhällsvetenskapen är en process som leder till att skilda enheter förenas. Det skulle även innebära att när man integrerar sig i en ny kultur förenar man bägge kulturerna. Både de gamla och de nya värderingar börjar glida mellan de olika dimensionerna (Geert Hofstede).

Först när man efter stora ansträngningar kan pussla ihop delarna till en enhet som gör att man fungerar i bägge kulturerna kan man känna sig hel igen.

För min del har jag blivit "både och och varken eller". Det var så det var för mig då jag bodde i Tunisien. Jag genomgick en tuff förändringsprocess. När jag kom ut på andra sidan kunde jag förstå de kulturella koderna både i den svenska och den tunisiska kulturen.

I den fortsatta debatten ställde vi oss frågan: Om vi nu bara ser integration ur vårt svenska perspektiv där vi definierar det som att få ett arbete, räcker det för att lära sig koderna i den nya kulturen?

Några av deltagarna resonerade att om man arbetar får man vänner andra menade att det inte alltid stämmer. Man kan arbeta och sedan gå hem och bara umgås med vänner som kommer från samma kultur som vi själva.

I detta skede av diskussionen gick vi över till bemötande i integrations problematiken. Vi ställde bemötande i relation till att byta perspektiv och tänka om. Umgås skulle i det sammanhanget behöva bli ett av nyckelorden i vår integrationsstrategi.

Vad vi slutligen kom fram till var att det behövs fler komponenter i vårt integrations- tänkande. De kulturer som kommer till Sverige behöver förstå svenska kulturella koder och värderingar för att kunna integrera sig i den nya svenska miljön. Detta kommer att innebära att vår egen svenska kultur kommer att glida inom de olika kulturella dimensionerna över tiden. Vilket kulturer och värderingar alltid gör, kultur är inte status quo. Vi behöver bara gå tillbaks en generation så såg vår kultur annorlunda ut. Vi får inte glömma det.