Mångkulturell Kartläggning

Med målsättningen att gå från dyra kulturkrockar

till vinstgivande mångkulturell dynamik.

Från dyra kulturkrockar till vinstgivande mångkulturell dynamik, interkulturell kommunikation, mångkulturell kartläggning

En mångkulturell kartläggning är ett viktigt verktyg för att förstå och värdesätta kulturell mångfald inom en organisation. Genom att identifiera och analysera olika kulturers påverkan, behov och bidrag kan organisationer skapa en mer inkluderande och produktiv miljö.


Exempel på viktiga fördelar med kartläggningen är:

  • Ökad förståelse: Främjar respekt mellan olika kulturer.
  • Bättre inkludering: Skapar en mer inkluderande arbetsmiljö.
  • Förbättrad innovation: Mångfald leder till ökad kreativitet och nya perspektiv.
  • Effektiv kommunikation: Förbättrar samarbetet inom team och avdelningar.
  • Socialt ansvar: Bidrar till ökad jämlikhet och minskar fördomar, vilket stärker gemenskapen och främjar hållbar utveckling.

Steg i en mångkulturell kartläggning


  1. Definera mål: Tillsammans definiera vi  tydliga och gärna mätbara mål för kartläggningen. Vad vill ni uppnå? Vilken information vill ni samla in? Vilka områden av kulturen ni vill fokusera? Etc!
  2. Skapa en arbetsgrupp: Eventuellt kommer det att behövas en arbetsgrupp som även medverkar i genomförandet beroende på i vilken omfattning ni vill göra kartläggningen.
  3. Planering: Identifiering av vilka metoder och verktyg som passar bäst för att samla in information. Ni behöver ta ställning till vilka frågor ni vill ha svar på och omfattningen av studien exempelvis om det ska vara en kvalitativ eller kvantitativ studie eller en mix därav. Vid en kvantitativ studie behöver jag dock hjälp av exempelvis en dataanalytiker, någon på marknadsföringsavdelningen eller i samarbete med ett universitet. Beroende på valet av studietyp kan metoder vara intervjuer, enkäter, fokusgrupper eller observationer etc.
  4. Kommunikation och engagemang: Ni avgör om ni vill kommunicera syftet och vikten av kartläggningen till hela arbetsplatsen. Det är viktigt att försöka skapa engagemang och uppmuntra alla utvalda att delta och bidra med sina erfarenheter och perspektiv. I detta sammanhang kan det även vara av vikt att tänka efter hur ni ska kommunicera ut resultat och eventuella förändringar.
  5. Datainsamling: Genomförande av de valda metoderna för datainsamling. Det är viktigt att vara noggrann med att skydda integriteten och anonymiteten hos deltagarna och att säkerställa att alla känner sig trygga och bekväma att dela sina erfarenheter.
  6. Sammanställning, analys och slutsats: Vi sammanställer och analyserar kartläggningens införskaffade material genom att idenfierar mönster, tydliggöra de viktigaste resultaten, sammanfattar insikter samt drar slutsatser.
  7. Åtgärdsplan: Baserat på resultaten av kartläggningen kommer jag tillsammans med er utveckla en mångkulturell och mångreligiös policy, strategi och en åtgärdsplan. Fokus ä riktat på att främja mångkulturell dynamik samt en inkluderande, öppen och respektfull arbetsmiljö.
  8. Implementering och uppföljning: Framtagande och implementering av  en policy, HR strategi, kulturanpassat ledarskap, aktiviteter, utbildningar, workshops, coachning etc. 


OBS! En kulturell kartläggning är en kontinuerlig process och bör ses som en del av en större strategi för att främja en inkluderande arbetsplats.

Vill du och ditt företag delta i ett gratis pilotprojekt?

Vi vill evaluera och förbättra vårt verktyg för en mångkulturell kartläggning

Vi söker därför ett svenskt mångkulturellt företag som är intresserade av att vara med och utvärdera möjligheten att gå från kulturkrockar till vinstgivande mångkulturell dynamik med hjälp av vår kulturella kartläggning.


Mångkulturell dynamik hänvisar till den interaktion och samverkan som sker mellan individer med olika kulturella bakgrunder, värderingar, traditioner och perspektiv. Detta kan inkludera skillnader i språk, religion, etnicitet, kön, ålder och andra sociala faktorer. Mångkulturell dynamik kan skapa en rik och komplex arbetsmiljö som erbjuder många fördelar, både för företaget och dess anställda.


Målet med en kulturell kartläggning är att uppnå vimångkulturell dynamik

  1. Mångfald av perspektiv: Olika kulturella bakgrunder innebär olika sätt att se på problem och ta beslut. Detta kan leda till mer kreativa och innovativa lösningar.
  2. Ökad förståelse och tolerans: Genom att arbeta i en mångkulturell miljö lär sig anställda att förstå och respektera olika kulturer, vilket kan minska fördomar och konflikter.
  3. Globalt tänkande: Företag med mångkulturell dynamik är ofta bättre rustade att navigera i en globaliserad värld och förstå olika marknader och kundbehov.


Fördelar med att uppnå en mångkulturell dynamik:

  1. Ökad innovation: Mångfald i team kan leda till fler idéer och kreativa lösningar, eftersom medarbetare med olika perspektiv bidrar på unika sätt.
  2. Bättre problemlösning: Mångkulturella team har en tendens att vara mer effektiva i problemlösning, eftersom de kan se på utmaningar från flera vinklar.
  3. Större marknadsförståelse: Medarbetare från olika kulturer kan hjälpa företaget att förstå och nå ut till en bredare kundbas, vilket kan öka försäljningen och kundnöjdheten.
  4. Förbättrad arbetsmiljö: En inkluderande och mångkulturell arbetsplats kan leda till ökad trivsel och engagemang bland anställda, vilket i sin tur kan minska personalomsättningen.
  5. Attrahera talanger: Företag som värdesätter mångfald och inkludering kan attrahera en bredare pool av talanger, vilket kan stärka företagets konkurrenskraft.
  6. Ökad anpassningsförmåga: Mångkulturella team är ofta mer flexibla och anpassningsbara, vilket är en viktig egenskap i dagens snabbt föränderliga affärsmiljö.


Sammanfattningsvis kan mångkulturell dynamik på ett företag leda till en mer kreativ, innovativ och effektiv arbetsmiljö, där både företaget och dess anställda kan dra nytta av den rikedom av erfarenheter och perspektiv som mångfalden medför.